Chattbot Sally

Vad?

Chattbot Sally är en av Helsingborgs stads chattbotar – den chattbot helsingborgarna möter. Sally finns på helsingborg.se där hon bland annat hjälper användare med information och svar på frågor om vuxenutbildning och stadens skolor eller att beställa ritningar från bygglovsarkivet. På foretagare.helsingborg.se hjälper hon till med tillståndsfrågor och information om livsmedelsverksamhet. Och om frågan är ny för henne och hon inte kan besvara den, kan hon snabbt och enkelt flytta över den till någon av sina mänskliga kollegor på kontaktcenter.

Varför?

Vi tror att information i framtiden kommer förmedlas till användaren på andra sätt än idag. Vi tror till exempel att det kommer att bli vanligare att prata med sina prylar, att vi vänjer oss vid ett dialogbaserat gränssnitt, och att den typen av gränssnitt kommer att ersätta en del av den betydelse webbplatser har idag. För att förbereda oss för det vill vi testa och lära oss om tekniken kring chattbotar. Vi tror också att ett dialogbaserat gränssnitt kan skapa en mer personlig upplevelse av kommunen, och en upplevelse som kanske är lättare att förstå och bygga en relation till.

Hur?

2018 drog vi igång ett pilotprojekt med målet att lära oss mer om tekniken bakom chattbotar. Projektet skulle ta fram en chatbot som skulle ersätta Kontaktcenters bemannade chatt på utvalda delar av helsingborg.se. Boten skulle till att börja med hantera frågor inom området vuxenutbildning. Sedan lanseringen 2018 har Sally fortsatt utvecklas och idag är det kontaktcenter och stadens verksamheter, med stöttning av Hbg Works, som arbetar med att utveckla och bredda Sallys kunskaper.