Det Bjuva Livet

Vad?

Öppen dagverksamhet för pensionärer i Bjuvs kommun. Det Bjuva livet startade från början i Restaurang Vallmon, på Varagården i Bjuvs kommun 2016. Nu är det en levande hälsofrämjande och förebyggande verksamhet, där besökarna lever ”Det Bjuva livet”. Detta begrepp kännetecknar den härliga atmosfären som råder i Bjuvs kommuns träffpunkter.
I denna öppna verksamhet ryms träffar som överskrider det vanliga. Vi har inbjudande program veckans alla vardagar på olika platser. Vi har också Digital idag-träffar för att lära oss om digitaliseringen och ger pensionärerna hjälp i vardagen med digitaliseringen.

För några år sedan bildades rockbandet ”Metallic Rollatorz” – Världens äldsta band, som ofta är ute på världsturné i Skåneland. Från början var det ett projekt, som tog tillvara våra äldre besökares stora intresse för musik. En viktig del i träffpunkterna är också att resa ut på utflykt och leva Det Bjuva livet. Som äldrepedagog ville jag ta tillvara livskvaliteten, som våra äldre så tydligt får med sig från utflykterna. Jag började filma upplevelserna vi var med om.
Istället för att bara låta alla filmer ligga kvarglömda i kameran, ville jag göra något med dem.
Det gjorde att Metallic Rollatorz började producera musikvideos, om sina liv som pensionärer.
Jag valde ösiga melodier, kontaktade artister och skivbolag om tillstånd och skrev sedan nya texter, som handlar om oss i Det Bjuva livet. Detta blev början på en stor framgångssaga.

Vår första musikvideo heter ”Jag vill leva Det Bjuva livet” och belyser livet på en av våra träffpunkter. Den släpptes i samma veva som Owe Thörnqvist var med i Melodifestivalen 2017.
Denna hit blev vår första och en av de största succéerna med många visningar på nätet.

Jag tycker vårt digitala arbete med musikvideorna är ett klockrent exempel på hållbar omsorg.
Vi gräver där vi står och använder material, som vi har liggande och alla oavsett kondition kan vara med. Framgångarna med denna musikvideo ledde senare till fler och fler succéer.
Vi fortsatte att filma våra utflykter och blev nu riktigt virala. Vi har blivit hyllade av Riksdagen, HD, P4, TV4, SVT, Kvällsposten, Aftonbladet och många fler media, för vårt arbete.

Det behöver inte vara perfekt! Det viktiga är att det är ÄKTA! Huvudingredienserna för framgången är just ÄKTHETEN, glimten i ögat (vi skojar en hel del om fördomar kring äldre), ösig musik, digitala plattformar, bra texter om livet som äldre och stort engagemang och kärlek.

Den stora vinsten i detta digitala projekt är att våra äldre får massor av livskvalitet.
De lever upp och får någonting att arbeta för TILLSAMMANS. Det ger livsglädje och framtidstro.

Genom att allt vårt arbete hela tiden läggs upp på vår Facebook-kanal ”Det Bjuva livet – Guldkant i tillvaron”, kan anhöriga och intresserade följa våra äventyr. Detta har varit en stor framgångsfaktor. De anhöriga är väldigt glada över allt engagemang vi lägger ner för deras närstående. Detta blir ju möjligt genom att vi lägger upp så mycket vi bara kan från våra äldres vardag. Samtidig får omvärlden upp ögonen för hur mycket som faktiskt händer i Det Bjuva livet.
För att få våra äldre intresserade av det digitala, tar vi upp alla våra inlägg på storbild så att de dels ser det stora intresset och alla positiva kommentarer.
Samtidigt får de också se hur gamla och nya bekantskaper hör av sig med hyllningar till dem. Detta stärker dem och ger dem en längtan till nästa projekt.
Facebook är dessutom fantastiskt, när det gäller att sprida våra projekt för allmänheten.
En dag slog nämligen drömmen in…

2019 fick våra rockveteraner ett samtal från TV4 och Talang. De ville att Metallic Rollatorz skulle komma upp till Stockholm via en VIP-inbjudan bland 5000 andra tävlanden.
Vi sökte stipendium för resan, åkte till huvudstaden med gänget och fick vara med om världens upplevelse! Världens äldsta band, gjorde stor succé ända fram till semifinalen, mitt på bästa sändningstid.

Denna sångsatsning ger deltagarna stor livsglädje och meningsfullhet och gläder också många andra genom succéerna i såväl egna Youtube-kanalen och P4, som TV4 och SVT.
Nu har vi gjort nio mycket framgångsrika musikvideos om äventyren i Det Bjuva livet.
Samtliga finns på Youtube. Sök på Det Bjuva livet och/eller Metallic Rollatorz.
Det känns fantastiskt att vi kan erbjuda en socialt hållbar verksamhet, där vi ”gräver där vi står” och där vi använder de kompetenser vi har, dels som personal och dels som besökare på träffpunkterna. Vår digitala satsning på Metallic Rollatorz – Världens äldsta band,
har gjort våra drömmar till verklighet på ålderns höst. Dagen innan vår succé på Talang, stod dessutom vår verksamhetsledare Marcus Nyrén på Äldreomsorgsmässans stora scen i Stockholm och föreläste om framgångssagan ”Från att sjunga på sista versen – till att bli stjärna i Talang”.

Vill du se mer kan du titta här.

Varför?

Våra insatser ger mycket stor effekt på målgruppen enligt besökarna i de olika verksamheterna.
Rockbandet ”Metallic Rollatorz” utgår från parollen ”Allting går – när du är rik på år”.
Detta sammanfattar mycket av syftet med hela gruppen. Vi vill visa att det aldrig är för sent att få uppleva de mest fantastiska upplevelserna, men också stärka våra äldre i att allt är möjligt, oavsett hur många år på nacken dessa har. Allt blev dessutom möjligt tack vare stor interaktion på vår Facebook-kanal.
Just att finnas på en plattform på nätet har hjälpt oss att förmedla våra musikvideos och vårt övriga arbete i Det Bjuva livet. Sammanfattningsvis har vi lärt oss med tiden att det finns ingenting, som vi kan göra för just denna målgrupp, som ger dem mer livskvalitet, framtidstro och livsglädje. Därför fortsätter vi med vår satsning på gemenskap och en unik äldrepedagogik med hjälp av sång, musik och teknik.
Projektet är en del i arbetet att äldre ska bo hemma längre…
Uppdraget från kommunen är att ge våra äldre invånare en meningsfull och rik tillvaro.
Vårt uppdrag är att hålla igång våra besökare, så att de inte isoleras och fastnar i ensamhet hemma. Vi vet att ensamhet och ev depression kan ge andra sjukdomar och dessutom tidigarelägga åldrandet, vilket i sin tur kan belasta kommunens ekonomi negativt. Detta är grundtanken i hälsofrämjande och förebyggande verksamhet i Bjuvs kommun och märks genom att vi satsar på det friska och salutogena.

Hur?

Kräver väldigt engagerad personal.
För att lyckas behövs eldsjälar, stort stöd från ledningen och en tro på att Hälsofrämjande och förebyggande verksamhet gör skillnad för målgruppen. Vidare behövs entusiasm, som sprider glädjen i att arbeta tillsammans mot ett givet mål (som t ex är fallet med Metallic Rollatorz och framgångssagan kring denna rockgrupp). Bjuvs kommun har en paroll som är oerhört viktig också: ”Så här har vi aldrig gjort! ska mottas med beröm”.
Kunskaper om att göra film är bra att ha också.