Digicare – en digital mötesplats för seniorer

Att unga lever en stor del av sina liv på digitala plattformar känner många till men går det även att locka äldre Landskronabor till digital samvaro?

Varför

Under Covid19-pandemin var frågan kring äldres sociala samvaro och isolering ständigt på tapeten för de som arbetar i stadens då stängda mötesplatser. Staden ville erbjuda äldre en smittsäker samvaro som substitut.

Vad

Under pandemin startade staden upp digitala träffar för seniorer i appen Digicare på prov. De digitala träffarna är ett välkommet komplement till de fysiska. Vissa seniorer har svårt att röra sig, andra vårdar kanske en anhörig och har svårt att komma ifrån.

Hur

Varje vecka möts deltagarna digitalt kring ett nytt tema, till exempel bästa minnet från lumpen eller Landskrona förr i tiden. Att delta är öppet för alla i Sverige och vem som helst som är ansluten till Digicare kan driva eller delta i en aktivitet. För att delta behöver man en smartphone samt ladda hem appen Digicare från Appstore eller Google Play. Andra aktiviteter som erbjuds via Digicare är uppfräschning av din engelska eller tyska, rörelse till musik eller diskussioner kring fotografering.

Resultat

Under hösten var det främst Landskronabor i gruppen men det finns också deltagare som bott här tidigare och ser träffarna som en chans att behålla en koppling till sin gamla hemstad. Alla är välkomna. Träffarna i DigiCare fortsätter även efter att pandemin är slut.