Laiban – roboten som svarar på förskolebarnens frågor

Vad?

Hur kan digital teknik stärka våra förskolebarn – och bidra till att de får mer ut av timmarna på förskolan? För att ta reda på det gick innovatörer och förskolepedagoger i Helsingborg samman och skapade en AI-assistent som svarar på barnens mest brinnande frågor.
Säg hej till Laiban, AI-assistenten som svarar på frågor som: Vad blir det till lunch? Vem hämtar mig idag? Och när? Den föreslår också kläder efter väder när barnen ska ut och leka – mössa och vantar, regnställ och gummistövlar, eller solkräm – baserat på de senaste väderprognoserna.

Varför?

Barnen blir stärkta genom att de själva kan hitta svar på sina frågor. Pedagogerna, barnen och föräldrarna uppskattar att informationen alltid är korrekt och lättillgänglig för alla. Alla får samma information och varje barn får chans att bli hörd. Laiban blir också smartare för varje dag som går. Till exempel förstår den flera språk som barnen vill ställa frågor på.

Hur?

Laiban är en digital assistent som barnen får tillgång till via en iPad som sitter på väggen i kapprummet och svarar på barnens frågor om kläder, mat och vilka aktiviteter som är på gång.
Laiban används hittills på ca 40 av Helsingborgs stads förskolor och vidareutvecklas tillsammans med barn och pedagoger. Är du nyfiken på Laiban? Läs mer på Laibans egna hemsida.