Sensorer berättar om läget på stranden

Vad?

Det är tidig sommar, det är varmt i luften och ett besök på stranden vid Fria bad känns lockande. Men hur varmt är det egentligen i vattnet? Eftersom det är helg kan det kanske vara många människor på stranden, kan jag parkera min bil i närheten av Fria bad? Hur mycket tar solen så här på senvåren?
Jag kollar på helsingborg.se för att se hur det läget är just nu eftersom jag vet att staden har en fantastisk badplatsinformation som uppdateras i realtid.
För att kunna erbjuda möjligheten att ge kunden den största nyttan inför sitt besök på Fria bad kommer en väderstation att placeras vid Fria bad. Dessutom kommer bojar med temperatursensorer att placeras i vattnet. Både väderstationen och bojarna kommunicerar med LoRa-nätet som Öresundskraft har byggt i Helsingborg. Data från sensorerna kan sedan publiceras i en mängd olika digitala forum, exempelvis helsingborg.se och på de digitala informationsskyltarna på Fria bad.
Utöver sensorerna för att mäta temperatur i vattnet och att ha koll på vädersituationen kommer livbojarna att kopplas upp. Vi vill även försöka koppla upp de hjärtstartare som finns utmed stranden. För att få uppdaterad information om parkeringssituationen kan data från parkeringsautomater och parkeringsappar användas, liksom satellitbilder som finns som öppna data. Om parkeringen är fullbelagd, gatunäten runt stranden är fulla av parkerande bilar kan kunden få förslag på lämplig buss för att ta sig till stranden eller förslag om att istället besöka en annan av stadens stränder.
I pandemins fotspår är det också viktigt att det avstånd som krävs för minskad smittspridningsrisk mellan människor bibehålls. Genom att räkna antalet personer som finns på stranden kan vi bedöma om en strand är ”full” eller inte. Räkningen kan göras genom små detektorer som placeras vid de ingångar/utgångar som finns i muren utmed strandpromenaden, en sensor på vardera sidan om muren gör att vi kan se om man går till eller från stranden.
Ett liknande grepp för att ge kunden så omfattande information och hjälp inför sitt besök på stranden har inte gjorts någon annanstans vad vi känner till. Informationen från alla sensorer och öppna data kan också hjälpa stadens entreprenör att sköta drift- och underhåll av stranden på ett bra sätt som ger en ökad nytta för kunden.