Barnahuset

Barnahuset finns till för barn och ungdomar som misstänks ha utsatts för misshandel eller sexuella övergrepp.

Verksamheten samägs av de nordvästskånska kommunerna. Socialtjänst, polis, åklagare, läkare och barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) samverkar i gemensamma och anpassade lokaler, för att göra utredningen och rättsprocessen så snabb och smärtfri som möjligt. Förutom hjälp i rättsprocessen erbjuder Barnahuset samtalsstöd för utsatta barn och ungdomar samt deras anhöriga.

Barnahusets koordinatorer är anställda av Helsingborgs stad och sköter den dagliga driften och möjliggör att samverkan mellan ovan nämnda myndigheter sker på bästa sätt utifrån ett barnperspektiv.

Du som jobbar inom socialtjänsten i Familjen Helsingborgs kommuner är varmt välkommen att kontakta Barnahuset för konsultation och för bokning av samråd.

Lokalerna är anpassade för barnen

Det är viktigt att skapa trygghet i den svåra situation som barnen och ungdomarna befinner sig i när de kommer till Barnahuset. Vänt-, förhörs- och undersökningsrum är barn- och ungdomsanpassade och handläggare från socialtjänsten har möjlighet att följa med i polisförhör via tv-skärm och högtalare i ett annat rum. Detta gör att barnet slipper upprepa sin berättelse om vad det varit med om.

Barnahuset Familjen Helsingborg ligger i socialförvaltningens lokaler på Bredgatan 19 i Helsingborg.

Akuta ärenden

Du kommer i kontakt med Barnahuset via socialtjänsten eller polismyndigheten – föräldrar och barn kan inte själva boka tid. Vid akuta ärenden, kontakta polisen (via 112 eller 114 14) eller socialtjänsten i respektive kommun.

Anmälningsplikt

Är du anställd inom myndighet vars verksamhet berör barn och ungdom, samt andra myndigheter inom hälso– och sjukvård, socialtjänst eller kriminalvård omfattas du av anmälningsplikt enl. 14 kap 1 § socialtjänstlagen.